فهرست مطالب

گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان) - سال نهم شماره 4 (پیاپی 52، اردیبهشت 1383)

دو ماهنامه گزیده ای از تازه های پزشکی (بیماریهای داخلی و کودکان)
سال نهم شماره 4 (پیاپی 52، اردیبهشت 1383)

  • 145 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1383/02/15
  • تعداد عناوین: 20
|
  • نشانگان آریتمی ناگهان مرگبار؛ اهمیت نشانگان QT طولانی
    صفحه 441
    تقریبا در پنج درصد از موارد، مرگ ناگهانی در افرادی ایجاد می شود که بیماری عضوی و مادرزادی قلبی مشخصی ندارند. زمینه ی ارث و ژن نقش مهمی دارد و یکی از موارد آن سندرم QT طولانی است که از طریق نوار قلب یا از طریق بررسی ژن که انواع پرخطر و کم خطر آن را تعیین می کند، مشخص می شود. هم چنین سندرم Burgada که فامیلی است با بررسی نوار قلب معمولی مشخص می گردد. این مقاله با بررسی دقیق علل مرگ ناگهانی بدون ضایعه ی عضوی مشخص قلب و به خصوص نشانگان QT طولانی به بحث و راهنمایی در جهت تشخیص و درمان این نشانگان می پردازد.
  • تامپو حاد قلبی
    صفحه 447
    تامپوناد حاد قلبی یکی از بیماری های حاد خطرناک و مرگبار است، بنابراین تشخیص و درمان آن بسیار مهم است و درمان زودرس آن بیمار را از مرگ حتمی نجات می دهد. این بیماری علل متعددی دارد که مهم ترین آن ها شامل ضربه به فقسه ی سینه، عفونت و به خصوص خون ریزی پس از اعمال جراحی قلب است. هم چنین در بیماران دچار شوک یکی از مواردی که باید رد شود تامپوناد حاد قلبی است. در این مقاله علل و فیزیوپاتولوژی تامپوناد حاد و راه تشخیص بالینی و پاراکلینیک و به خصوص نوار قلب، بررسی شده و نحوه ی درمان آن که سنتز سریع پریکارد است به خوبی توضیح داده شده است. نکته ی مهم آن است که در بیماران بدحال که دچار ضربه و تصادف شده اند بایستی به فکر این بیماری باشیم.
  • ارزیابی آمبولی ریوی مشکوک
    صفحه 454
    متاسفانه هنوز آمبولی ریه یکی از بیماری هایی است که به موقع تشخیص داده نمی شود و جان تعداد زیادی از بیماران را می گیرد. درمان های موجود برای کاهش مرگ و میر ناشی از این بیماری در صورتی که به موقع و صحیح باشد بسیار موثر است. خوشبختانه روش های تشخیصی غیرتهاجمی متعددی در دسترس است که در تشخیص بیماری کمک ارزنده ای به پزشک می نماید و آگاهی از موارد کاربرد آنها ضروریست. در این مقاله به خوبی به این امر پرداخته شده است.
  • درمان هپاتیت C و اختلالات ناشی از مصرف مواد
    صفحه 463
    هپاتیت C یکی از علل عمده ی بیماری های کبدی و رسیدن به مرحله ی پایانی بیماری کبدی و نیز پیوند کبد در ایران و سایر نقاط جهان است. اختلالات مصرف مواد و به خصوص الکل تاثیر به سزایی به در سیر پیش رفت بیماری و درمان دارد. سوء مصرف مواد از طریق تزریقی در زمره ی معضلات مهم پزشکی - اجتماعی کشور ماست و به همین دلیل اختلالات مرتبط با آن و از جمله هپاتیت C از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مقاله ی حاضر بحثی جالب در همین زمینه وجود دارد که می تواند به شناخت بیشتر ابعاد موضوع کمک کند.
  • سیر طبیعی گره های خوش خیم توپر و کیستیک تیروئید
    صفحه 470
    گره های تیرویید در نزدیک به 5 درصد از بزرگسالان دیده می شود و با افزایش سن، شیوع آن افزایش می یابد. با این حال سیر طبیعی گره های خوش خیم تیرویید مشخص نیست. جهت ارزیابی گره ها، معاینه ی تیرویید، تعیین غلظت سرمی TSH، آسپیراسیون با سوزن ظریف (FNA) و سونوگرافی لازم است. در این مقاله سیر طبیعی گره های خوش خیم تیرویید مورد بررسی قرار گرفته است.
  • موقعیت STI 571. Gleevec در حال حاضر
    صفحه 475
    در بیش از 90 درصد از بیماران مبتلا به CML، ترانس لوکاسیون ژن های ABL و BCR سبب چسبندگی و ترکیب آن ها شده است که در نتیجه کروموزوم فیلادلفیا ایجاد می شود. پروتئین BCR-ABL Tyrosine Kinase عامل اصلی و اساسی در تنظیم و رشد سلول های سرطانی در CML است. Imatinib (Gleevec) بازدارنده ی مخصوص و رقیب این پروتئین می باشد که در سال های اخیر امید فراوانی را در درمان این بیماران به وجود آورده است به طوری که در مطالعه ای بر روی 532 بیمار در مرحله ی مزمن که به اینترفرون آلفا پاسخ درمانی نداده بودند، 454 نفر از آن ها 60 درصد بهبود سایتوژنتیک عمده و 95 درصد بهبود کامل هماتولوژیک را نشان دادند.
  • رهنمودهای علمی در درمان اسکیزوفرنی و اختلالات متابولیک
    صفحه 481
    بالا بودن شیوع دیابت در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی امری شناخته شده است. مصرف ضروری داروهای متعدد در افرادی که مبتلا به اسکیزوفرنی و دیابت هستند، زمینه های دیگری برای بروز مشکلات جدید فراهم می کند. این مقاله اشاره به نکاتی عملی و ساده در زمینه ی سامان دهی این قبیل از یبماران دارد که مطالعه ی آن برای تمامی پزشاکنی که به هر دلیل با چنین بیمارانی سروکار دارند، مفید خواهد بود.
  • انتخاب داروهای روان گردان بی خطر در بیماران پس از سکته ی قلبی
    صفحه 485
    بسیاری از بیمارانی که مبتلا به سکته ی قلبی می شوند، باید برای کنترل مشکل روان پزشکی خود نیز، داروهای روان گردان مصرف کنند. این قبیل بیماران معمولا از داروهای محافظ قلب متعددی استفاده می کنند که هر یک از آن ها ممکن است با داروهای روان گردان تداخل اثر داشته باشند. این مقاله به توضیح روش عملی پایش بیمارانی که از این مجموعه داروها برای هر دو بیماری قلبی و روانی شان استفاده می کنند، پرداخته است.
  • نارسایی حاد کلیه در بیماران بستری
    صفحه 490
    شیوع نارسایی حاد کلیه در بیماران بستری در بیمارستان های عمومی 2 تا 5 درصد است. علاوه بر این گزارش شده است که حدود نیمی از این بیماران می میرند و کسانی که زنده می مانند با موربیدیتی قابل توجهی رو به رو هستند. در این مقاله تشخیص زودرس انواع نارسایی کلیه و سامان دهی آن و عدم استفاده از مواردی که باعث بدتر شدن وضع بیمار می شود به خوبی و بسیار ساده و عملی مرور شده است. بدین جهت با وجود عقب بودن تاریخ چاپ مقاله، این مرور بسیار مفید و مورد استفاده ی بیشتر پزشکان می باشد.
  • پروبیوتیک ها و بیماری التهابی روده
    صفحه 497
    پروبیوتیک ها از جمله لاکتوباسیلوس و بیفیدوس در ماست به فراوانی موجودند. این مقاله اثر پروبیوتیک ها بر روی حیوانات آزمایشگاهی مبتلا به التهاب مزمن روده مثل کولیت اولسروز و بیماری کرون را ارایه و نتایج مثبت آن را گزارش کرده است ولی در حال حاضر نمی شود آن را به عنوان درمان در بیماران مبتلا به کاربرد، مگر این که مطالعات بعدی این موضوع را ثابت کند.
  • پلی آرتریت ندوزا
    صفحه 502
    واسکولیت ها یکی از معماهای بالینی هستند. بسیاری از علایم و شکایت ها به خصوص در شروع بیماری غیراختصاصی هستند و چون عروق را درگیر می کنند، پس می توانند نشانه هایی در سیستم های مختلف بدن ایجاد نموده، بیماری های متعددی را تقلید کنند. پزشک باید در مقابل بیماری های چند سیستمی به خصوص اگر علایم پوستی (لیویدو رتیکولاریس، پورپورا، نکروز و گانگرن انتهاها)، عصبی (مونونوریت مولتی پلکس) یا کلیوی وجود داشته باشد، به فکر واسکولیت باشد و مشاوره های لازم را انجام دهد، چون تشخیص زودرس کمک بیشتری به بهبود می نماید.
  • سرطان کولون، قسمت اول - روش های تشخیص زود هنگام و پیشگیری
    صفحه 507
    سرطان کولون یک عارضه ی شایع و کشنده و یکی از مسایل مهم بهداشت و درمان و مهم ترین سرطان دستگاه گوارش است. عوامل موثر در ایجاد سرطان کولون سن، عوامل ژنتیکی و عوامل محیطی یا تداخل آن ها می باشد. در این مقاله شناسایی افراد در معرض خطر و پیشگیری از سرطان کولون و تشخیص زودهنگام آن مورد توجه و بحث قرار گرفته است.
  • کولیک شیرخواری: بایدها و نبایدها
    صفحه 515
    کولیک شیرخواری عارضه ی شایعی است که علت واقعی آن مشخص نشده است. مداخلاتی که به طور شایع برای درمان آن به کار می رود و درمان های موثر رایج و ارایه روش عملی در شیرخوار مبتلا به کولیک، در این مقاله مورد بحث واقع شده است.
  • بیماری 9 ساله با تب مداوم و بثورات
    صفحه 521
    در بررسی کودکان مبتلا به FUO، پزشک باید به طور مکرر از بیمار شرح حال بگیرد و او را معاینه کند. پرسش های مهم در شرح حال عبارتند از از تاریخچه ی مسافرت و تماس با حیوانات، غذاهای غیرمعمول یا افراد مشکوک به سل. این مقاله گزارشی است از یک کودک مبتلا به FUO که تشخیص ارلیشوز در مورد وی داده شده است.
  • همانژیوم های شیر خوارگی
    صفحه 525
    همانژیوم های شیرخوارگی تومورهای خوش خیم عروقی هستند. این تومورها دارای مراحل رشد، توقف و پس رفت هستند. گر چه این تومورها کوچک و بی ضرر هستند ولی بعضی از آنها ممکن است زندگی بیمار را تهدید نمایند یا در مناطقی باشند که عملکرد ارگانهای مختلف را مختل کنند. در این مقاله همانژیوم های شیرخوارگی، عوارض و سامان دهی آنها مورد بحث قرار گرفته است.
  • کاوازاکی: در جستجوی پاسخ ها
    صفحه 533
    کاوازاکی پدیده ی جالبی است که در سالهای اخیر توجه فراوان پژوهشگران و متخصصین را به خود معطوف داشته است. گر چه تظاهرات بالینی آن با بسیاری از بیماری های تب دار و بثوری کودکان قابل افتراق است ولی تا به حال هیچ گونه عامل عفونی (ویروسی، باکتریایی و غیره) با قاطعیت به عنوان سبب شناسی آن ذکر نشده است و بسیاری از محققان عوامل ایمنی را بیشتر از عوامل دیگر در پیدایش آن دخیل می دانند. مطالعه ی مقاله ی حاضر را به تمامی همکاران متخصص داخلی، کودکان، عفونی و پزشکان عمومی توصیه می نماییم.
  • آمیودارون: رهنمودهای مصرف و پایش
    صفحه 538
    آریتمی های بطنی یکی از خطرناک ترین بیماری های قلبی هستند که اغلب سبب مرگ ناگهانی می شوند و به صورت تاکیکاردی و فیبریلاسیون بطنی خودنمایی می کنند. آریتمی های بطنی می توانند علل مختلفی داشته باشند ولی شایعترین علت آنها، بیماری تنگی عروق کرونر و سکته های فلبی است. بهترین داروی انتخابی در سالهای اخیر برای کنترل و درمان آریتمی های بطنی و هم چنین فیبریلاسیون دهلیزی آمیودارون بوده است. در این مقاله اطلاعات لازم در مورد مکانیسم اثر، نحوه ی استفاده و عوارض آن و اشکالات مصرف هم زمان با داروهای دیگر ارائه شده است.
  • خودآموزی ویژه پزشکان عمومی
  • تشخیص شما چیست؟ زنی 49 ساله با درد قفسه ی سینه
    صفحه 547
    این مقاله گزارشی از یک زن 49 ساله است که با درد پشت جناغ با انتشار به بازوی راست همراه با تهوع مراجعه کرده است. اقدامات گام به گام تا رسیدن به تشخیص قطعی با چند سوال 4 جوابی مطرح شده و در آنها بحث درباره ی بیماری های عروق کرونر و درمانهای جدیدی بیان شده است.
  • درد گردن و کمر
    صفحه 553
    درد گردن و کمر یکی از موارد بسیار شایع مراجعه ی بیماران به پزشک می باشد که نوع حاد آن یکی از شایع ترین اورژانس ها است. پزشکان مراقبت اولیه نقش مهمی در ارزیابی و درمان مناسب این بیماران ایفا می کنند. در این مقاله ی بازآموزی ضمن تعریف موارد حاد و مزمن درد گردن و کمر و ارایه شرح حال 6 بیمار مختلف و بحث درباره ی آنها می توانیم به خوبی با این سندرم شایع آشنا شویم.
  • خودآموزی ویژه متخصصان داخلی
  • تیروییدیت
    صفحه 575
    تیروییدیت بیماری نسبتا شایعی است که در بسیاری از موارد ممکن است پزشک آن را تشخیص ندهد و مورد اغماض قرار گیرد. این بیماری علل مختلف و علایم بالینی متفاوتی دارد. این مقاله مرور جامعی بر انواع، نحوه ی تشخیص و درمان تیروییدیت می باشد.